Βιοδιασπωμενες πρώτες ύλες

  • PLAΤο πολυ(γαλακτικό οξύ) ή πολυγαλακτικό οξύ ή πολυλακτίδιο (PLA) είναι ένας βιοδιασπάσιμος και βιοδραστικός θερμοπλαστικός αλειφατικός πολυεστέρας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως το άμυλο καλαμποκιού (στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά), οι ρίζες ταπιόκα σε φλούδες ή το άμυλο (κυρίως στην Ασία), ή το ζαχαροκάλαμο (στον υπόλοιπο κόσμο). Το 2010, το PLA είχε το δεύτερο υψηλότερο όγκο κατανάλωσης όλων των βιοπλαστικών στον κόσμο. Το PLA μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα διασπώμενο υλικό συσκευασίας, παραγωγής είτε με χύτευση, έγχυση σε καλούπι η περιστροφή. Από αυτό το υλικό έχουν γίνει κούπες και τσάντες, ποτήρια, καλαμάκια κ.α. Ανθεκτικό έως 45 βαθμούς Κελσίου
  • ΦΥΛΛΑ ΦΟΙΝΙΚΑ

Το υλικό αυτό προέρχεται από ένα συγκεκριμένο  είδος φοίνικα στην ανατολή και συγκεκριμένα από τα φύλλα που δεν είναι πλέον ενεργά. Αφού πρεσαριστούν και αποστειρωθούν σε  ειδικά καλούπια ψήνονται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για σταθεροποίηση . Αντοχή -20 έως 200   βαθμούς. Από φύλλα φοίνικα κατασκευάζονται πιάτα και μπολ. Τα πιάτα φοίνικα προσφέρουν εξαιρετική αντοχή και σταθερότητα ενώ  υπερέχουν αισθητά ανάμεσα στα οικολογικά είδη εστίασης μιας χρήσεως.

  • ΧΑΡΤΙ FSC

Το πρότυπο αειφορικής δασικής διαχείρισης FSC Chain of Custody έχει εκδοθεί από το διεθνή οργανισμό Forest Stewardship Council (FSC) και   καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιδείξουν σεβασμό προς το περιβάλλον και να δεσμευθούν για τη συμμετοχή τους στην υπεύθυνη διαχείριση των δασών.Οι απαιτήσεις του προτύπου περιγράφουν ένα σύστημα διαχείρισης που έχει στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση των πρώτων υλών που   χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων της επιχείρησης. Η παρακολούθηση αυτή αφορά όλες τις φάσεις της επεξεργασίας των α΄  υλών, δηλαδή από το δάσος προς όλα τα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής μέχρι την παράδοση στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας ότι έχουν  χρησιμοποιηθεί α΄ ύλες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου.

  • MATER BI
Το Mater-Bi® είναι πραγματικά ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα υλικό που εξυπηρετεί την αειφόρο ανάπτυξη, συνδυάζει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις με τις απαιτήσεις της γεωργίας και της βιομηχανίας. Το βιοπλαστικό που αναπτύχθηκε από την Novamont είναι η πραγματική απάντηση στη ζήτηση για προϊόντα ευκολίας που έχουν μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές γεωργικής προέλευσης, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας και μη ανανεώσιμων πόρων και ολοκληρώνει έναν ενάρετο κύκλο: οι πρώτες ύλες γεωργικής προέλευσης επιστρέφουν στη γη μέσω διαδικασιών βιοαποικοδόμησης και κομποστοποίησης, χωρίς απελευθερώνοντας ρύπους. … ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ … Υπό εξαιρετικά σαφείς και αυστηρούς κανονισμούς για περιβαλλοντικά θέματα, τα Novamont και Mater-Bi® αποτελούν υποδειγματικά μοντέλα λόγω των πιστοποιήσεων που έχουν αποκτηθεί, των μέσων ανάλυσης και ελέγχου που χρησιμοποιήθηκαν και του καθοδηγητικού ρόλου σε πολλές εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες, όλο και περισσότερο να διευκρινιστούν και να καθοριστούν οι καταλληλότερες πολιτικές για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Το Mater-Bi® προέρχεται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες όπως το μη γενετικός τροποποιημένο άμυλο. Η Novamont κατασκευάζει και πωλεί διάφορες σειρές βιοπολυμερών για μια ποικιλία διαδικασιών παραγωγής, όλα με το εμπορικό σήμα Mater-Bi®. Το υλικό είναι διαθέσιμο σε κοκκώδη μορφή με διαφορετικές συνθέσεις ή / και βαθμούς. Όλοι οι τύποι Mater-Bi®: είναι πλήρως βιοδιασπώμενοι σε διαφορετικά περιβάλλοντα, για παράδειγμα, στην κομποστοποίηση και στο έδαφος (σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 13432 και με προγράμματα πιστοποίησης που εκδίδονται από μερικούς από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς).
  • ΑΜΥΛΟ

Το άμυλο είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες. Αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μόρια γλυκόζης που ενώνονται με τον αποκαλούμενο “γλυκοζιτικό δεσμό” και σχηματίζουν σπειροειδή και διακλαδισμένη αλυσίδα. Συναντάται σε μορφή αμυλοκόκκων οι οποίοι περιλαμβάνουν την αμυλοζη (πολλά μόρια γλυκόζης σε ευθεία διάταξη) και αμυλοπικτήνη (πολλά μόρια γλυκόζης σε διακλαδισμένη διάταξη). Το άμυλο αποτελεί αποταμιευτικό πολυσακχαρίτη των φυτών, και διασπώμενο αποδίδει μόρια γλυκόζης τα οποία το φυτό χρησιμοποιεί ως μόρια για την παραγωγή ενέργειας.

  • ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ
Τα πιάτα από ζαχαροκάλαμο καθώς και τα πακέτα take away είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και κομποστοποιησιμα. Ειναι ενα υλικό που προέρχεται από υπολείμματα ζαχαροκαλαμου με υψηλή αντοχή. Αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως 200 και είναι πλήρως στεγανό. Ως υλικό είναι εναρμονισμενο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία  (ΕΝ 13432) και έχει σχεδόν μηδενική μετανάστευση στις τροφές.
  • ΣΙΤΑΡΙ
  • BABOO
  • CPLA

Το βιοαποικοδομήσιμο CPLA είναι ένα μίγμα λακτιδίου και αλειφατικών πολυεστέρων. Μπορεί να είναι είτε σκληρό πλαστικό (παρόμοιο με PS) είτε μαλακό εύκαμπτο (παρόμοιο με το PP) ανάλογα με την ποσότητα του αλειφατικού πολυεστέρα που υπάρχει στο μείγμα.

Πιθανές εφαρμογές θα περιλαμβάνουν σάκους κομποστοποίησης, απορροφητικά υλικά, υλικά συσκευασίας τροφίμων, δίχτυα αλιείας, κλπ. Είναι εύκολο να επεξεργαστεί με σταθερότητα μέχρι 200 ° C.

  •  ΞΥΛΟ σημυδας
Φυσικό σκληρό ξύλο σημύδας από ανανεώσιμες καλλιέργειες. Παράγονται ξύλινα μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης με πιστοποίηση (FSC).